winefest.sk

O Vinárstve KARPATSKÁ PERLA

KARPATSKÁ PERLA je rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991. Už vo svojich začiatkoch sme vedeli, že perly sa rodia vo vinohrade. Dnes hospodárime na vyše 60 hektároch viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Naše vína odrážajú terroir vinohradov a jedinečné odrodové charakteristiky.

Karpatska perla_winefest

O Vinárstve Velkeer

Teplé letné dni, dlhé vegetačné obdobie a výnimočné zloženie pôdy nám vo vinárstve VELKEER pomáha každoročne vytvárať tie najkrajšie vína zo svahov Nitranskej pahorkatiny.
Nás najstarší vinohrad (hon Kántorov vinohrad)bol vysadený v roku 1973 s ucelenou plochou Rizlingu Vlašského. V roku 2005 sme tento vinohrad obnovili, keď sme vysadili Rizling Rýnsky a následne Sauvignon blanc. 
velkeer winefest

O Vinárstve OSTROŽOVIČ

Víno sa rodí vo vinici, zreje v pivnici, ale pramení predovšetkým zo srdca. Naše tokajské vína z neho vyvierajú už takmer tridsať rokov; v čarovnom kúte Slovenska, vo Vinohradníckej oblasti Tokaj, kde sa dokonale snúbi bohatstvo prírody s prácou hrdých vinárov. Naša rodina sa stará o 58 hektárov rodivých vinohradov a vyrába vína najvyššej kvality. V tufových pivniciach nám zrejú tokajské výbery, ktoré víťazia v súťažiach po celom svete, ale nezabúdame ani na ľahké vína vhodné pre každú príležitosť. S našou prácou sa stretnete v reštauráciách, baroch či vinotékach, a tu, na tejto stránke, vám ponúkame výber skutočne toho najlepšieho z najlepších.

Ostrozovic_winefest

O Vinárstve BERTA

 

Históriu rodinnej vinárskej tradície tvoria už štyri generácie Bertovcov. Dedo nášho otca sa po nútenom presídlení z Maďarska na základe Benešových dekrétov usadil v Strekove, hoci pôvodnou cieľovou stanicou mala byť Modra. Vlak však v Modre nestál, a tak sa ako skúsený vinár ujal vedenia viníc v miestnom strekovskom družstve, kde založil aj prvú rodinnú vinicu. Otca zasvätil do tajov vinárstva už ako mladého chlapca počas letných brigád a otec neskôr zasa rovnako môjho brata Lukáša a mňa. Prvý vinohrad, v ktorom sme už od mala pomáhali aj my, bol vysadený v roku 1973.“

Berta

O Vinárstve VINKOR

Sme rodinné vinárstvo, a práve to pri produkcii nášho vína ovplyvňuje úplne všetko. Od obrábania vlastných vinohradov, cez výber kvalitnej suroviny od našich dodávateľov až po spracovanie a výrobu vína. Orientujeme sa na odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú. Pri výbere hrozna uprednostňujeme surovinu, ktorá pochádza z Malých Karpát. Hrozno z tejto oblasti má viac variácií a je plnšie.

Vinkor

O Vinárstve PD MOJMÍROVCE

Vinohrady sa rozprestierajú na Nitrianskej kopcovine s južnou expozíciou v nadmorskej výške 150-170 m. Väčšina pôdy, na ktorej je vysadený vinič, je černozem na spraši. Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8 ºC. Sumár slnečného svitu za vegetáciu je 1227 hodín. Ročný úhrn zrážok je 545 mm. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon.

Winefest PD Mojmirovce

O Vinárstve Chowaniec & Krajčírovič

Naša firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roku 2001 spojením dvoch vinárov – Petra Chowanieca, známeho na trhu kolekciou odrodových vín ročníka 2000 a Juraja Krajčíroviča, vinohradníka a vinára produkujúceho sudové vína vynikajúcej kvality.

V roku 2012 nás opustil a do vinárskeho neba navždy odišiel Juraj Krajčírovič. Jeho miesto vo firme prevzala dcéra Janka Krajčírovičová.

Naďalej cieľavedome budujeme  spoločnú prevádzku zameranú na výrobu odrodových vín, s dôrazom na využitie domácej suroviny zo Svätého Jura.

 

O Vinárstve NICHTA

Môj prvý dotyk s vinohradníctvom je naveky spojený s dvadsaťpäť árovým vinohradom, ktorý som zdedil po dedovi a začal ho postupne zveľaďovať. Dnes sa moje vinohrady v okolí Čajkova rozprestierajú na ploche tridsiatich hektárov a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku. Milujem prácu s hroznom, ktorej sme spolu s celou rodinou zasvätili život. Som presvedčený o tom, že lásku k našej práci je na plodoch našich viníc skutočne cítiť.

Zrejme ako kroky každého začínajúceho vinára, aj tie moje viedli cez výrobu domáceho sudového vína. Vďaka týmto prvým pokusom som lepšie spoznal svoje hrozno, naučil som sa s ním narábať s úctou, poučil sa z vlastných chýb a dopracoval sa k ozajstnému vínu.

„Branislav Nichta“ , zakladateľ spoločnosti

 
Winefest Žilina

O Vinárstve GRAND BARI

Môžeme hovoriť o šťastí, že máme Vinohradnícku oblasť Tokaj. Je malá, ale je jednou z piatich oblastí na svete, kde sa darí dopestovať vínnu révu, na výrobu prírodne sladkých vín. Po dobití Panónie vinič (furmint) zo sebou doniesli Rimania. Na základe archívnych dokumentov sa dozvedáme, že onedlho začali víno vyhľadávať kráľovské dvory a kniežactvá pre výnimočnú chuť a iné prednosti. Postupom času sa pitie Tokaja stalo vo vyšších kruhoch vecou prestíže. Tento výnimočný nápoj užívali ľudia na pozdvihnutie ducha, ale i na upevňovanie zdravia. Má povesť ako výborné afrodiziakum, priaznivo pôsobí na plodnosť, zvyšuje sexuálnu vitalitu a potenciu. Je láskavé a plodí lásku.

Je vznešené a tajomné….
Na zdravie!

O Vinárstve FRTUS 

Vieme, že naše víno nie je pre každého. Ľudia, ktorým bude chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom. Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že to víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter vína, u nás také niečo nepripadá do úvahy. Jednoducho hľadáme ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca.“

O Vinárstve HACAJ – BOBULLES

Hacajom v roku 2019, aby sme spoločne pokračovali v rodinnej tradícii výroby šumivých vín klasickou šampanskou metódou druhotného kvasenia vo fľaši (méthode classique), pričom otec s výrobou začal už v roku 2000 ako spoluzakladateľ firmy HACAJ s.r.o. Preto naše vinárstvo nesie meno Bobulles, z francúzskeho bulles, čiže bublinky. Našou snahou je vytvoriť paletu sektov, ktoré sa kvalitou vyrovnajú známym francúzskym šampanským vínam. Pestujeme a spracovávame o.i. aj hrozno odrôd typických pre šumivé vína ako je Rulandské modré a Chardonnay, z iných odrôd napr. Rizling rýnsky.

O Vinárstve DOMIN & KUŠICKÝ 

Keď Ing. Ján Domin založil svoje vinárstvo v roku 1996, jeho vízia bola:

„KEĎ VINÁRSTVO, TAK EKOLOGICKÉ…“

Po mnohoročných skúsenostiach s pestovaním viniča a výrobou vína Ing. Ján Domin začal v 90. rokoch uplatňovať svoje vedomosti v rodinnom vinárstve. Aktívne sa podieľal na rozvoji vinárstva až do roku 2017. Jeho cieľom bolo vytvoriť terroir vína, víno s dušou a zdieľať ich s dobrými ľuďmi. To ide ruka v ruke s čistým prostredím, bez náznaku chémie a pesimizmu. Pri pestovaní viniča a výrobe vína hľadal harmóniu, eleganciu. BIO pre neho nebola marketingová nálepka, ale nutnosť. Vína nechcel popisovať, chcel, aby prehovorili samy za seba.  Dnes vinárstvo NATURAL VÍNO Domin & Kušický vedie jeho dcéra Diana s manželom Tiborom. 

DominKusickywinefest

O Vinárstve DUBOVSKÝ & GRANČIČ 

Náš život je víno.

Motto, heslo, filozofia …

Vinárstvo Dubovský & Grančič – Vinohradnícka história oboch našich rodín siaha až do roku 1677, kedy sa narodil prapraprastarý otec prababky Grančičovej. Tá sa v roku 1921 vydala za Jána Grančiča, čím sa spojili dva takmer bezvýznamné ale pracovité rody. Dnes sme 8. generácia vychádzajúca z tejto tradície. 

 
DubovskyGrancic_winefest

O Vinárstve WINTERBERG

Jedinečné. Presne také je každé víno. Aj to dobré, aj vynikajúce, aj také, čo získava ocenenia. Jedinečnosť každého vína vytvárajú tri základné elementy: Zem, Slnko a Ruky. Úrodná vlhká hnedá zem, z ktorej vinič vyrastá a z jej hĺbky berie vlahu, aby ňou vyživila listy a bobule viniča, základnú a zároveň jedinú surovinu potrebnú na výrobu vína. Slnko, ktoré svojimi lúčmi zaplavuje svahy vinohradov a hroznám dodáva sladkosť a farbu, podľa ktorej sa budú vinári na jeseň radovať alebo smútiť. A nakoniec ruky hlavného vincúra, jeho um a skúsenosti, ktorý presne vie, ako sa treba o vinič starať, kedy treba hrozno zozbierať, ako ho správne spracovať a ako ďalej narábať s kvasom a mladým vínom tak, aby sa zachovala akosť vína a víno získalo svoj jedinečný charakter.

 
Winterberg-winefestzilina

O Vinárstve VÍNO Z DVORA

Príbeh značky Víno z Dvora je veľmi jednoduchý. Slovensko je úžasná krajina s obrovským potenciálom tvoriť krásne, odrodové vína. Našou snahou bolo dať týmto vínam príbeh, výhodu, ktorá ich uprednostní pred tisíckami importovaných zahraničných značiek. Víno z dvora je výhradne tvorené drobnými vinármi s vlastnými vinohradmi, ktorí víno robia srdcom a robia ho poctivo.

Našich vinárov myšlienka okamžite zaujala a radi sa k iniciatíve pridali. Dnes už značku poznajú tisícky ľudí a vína tiež nájdete v desiatkach kaviarní, reštaurácií či hotelov po celom Slovensku.

Winefest_Žilina

O Vinárstve FUNDUS REGIUS

 
Butikové rodinné vinárstvo Fundus Regius (z lat. kráľovský pozemok) bolo založené v roku 2003. Vinárstvo sídli v obci Priekopa v Sobraneckom vinohradníckom rajóne. Ponúka vína z vlastného 15 hektárového vinohradus názvom Jacikova vinica, ktorý je výnimočný svojou polohou v blízkosti sopky Vihorlat. Pôda s vulkanickým podložím,  vysokým obsahom tufu a lávových kameňov ideálne absorbuje intenzívne slnečné žiarenie. Spolu s neustálym prúdením vetra a strmým terénom vytvára priaznivé podmienky pre pestovanie hrozna. Vinič zo sopečného podložia vstrebáva minerálne látky, ktoré dodávajú týmto vínam špecifický charakter – terroir. Na ošetrovanie viniča spoločnosť používa len ekologické postreky.  
Winefest Žilina

O Vinárstve RARIGA

Našou hlavnou odrodou, na ktorú nedáme dopustiť, je Rizling rýnsky. A preto pri ochutnávke našich vín určite nevynechajte práve bohato oceňované Rizlingy.

Našim cieľom je vyrábať v menšom množstve, ale zato kvalitne. Túto teóriu dokazuje množstvo získaných medailí na viacerých väčších výstavách zvučných mien ako Vinoforum, Vínne trhy Pezinok či Vitis Aurea Modra. Ročná produkcia nášho vinárstva Víno Rariga dosahuje 45 tisíc fliaš a je určená pre vinotéky, gastronomické zariadenia a samozrejme pre milovníkov vína.

O Vinárstve CHATEAU MALANTA

je malé rodinné vinárstvo bratov Petra a Jozefa Czakových z malebnej obce pod Zoborom, Nitrianskych Hrnčiaroviec, ktorá patrí do Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Za zrodom vinárstva sa ukrýva dlhá rodinná tradícia, no predovšetkým starý otec, ktorý súrodencov viedol k pestovaniu viniča, výrobe vína a k vinárstvu. Ako vravieval: „…víno je vlastne slnko ukryté vo fľaši“. V súčasnosti sa vlastné vinice rozprestierajú na rozlohe asi 1 ha, no nepokryjú množstvom hrozna našu potrebu na samotnú výrobu vína, a preto hrozno starostlivo vyberáme a nakupujeme len z oblastí, ktoré majú vhodné podmienky na jeho pestovanie a ktoré vínu dodávajú špecifické vlastnosti daného regiónu. Víno dorábame výlučne z hrozna pestovaného na Slovensku!

O Vinárstve MAŤAS

Majiteľom vinárstva je Ján Maťas, ktorý študoval vinárstvo v Modre. Pôvodom z regiónu, „kde sa pestujú zemiaky a obilie, bolo spoznávanie vinárstva v skutku exotikou“ spomína. „V druhom ročníku sme na praxi ochutnali našu, bielu korenistú odrodu Devín. Bol skvelý a jeho chuť si pamätám doteraz. Bol to ten moment, ktorý mi otvoril oči a zvolil cestu vína“.

Počas strednej a vysokej školy študoval výrobu vína a management v praxi počas dvoch rokov najprv v USA a potom rok v Rakúsku. Študium ukončil ako Ing. na Mendlovej Univerzite v Brne. 

Maťas_Winefest Žilina

O Vinárstve PIVNICA LADZANY

V roku 2015 sme kúpili 25 ha vinohrad v obci Hontianske Tesáre. Značnú časť nášho času venujeme hlavne revitalizácii tohto vinohradu, aby bola v maximálnej miere zachovaná pôvodná výsadba, nakoľko vek poskytuje vínam zaujímavé chute a mineralitu, ktorú mladý vinohrad nevie zabezpečiť. Táto poloha patrí do Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vína sú vyrábané výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch, ktoré ležia neďaleko kúpeľného mesta Dudince. Sú vyrobené z hrozna pochádzajúceho z viac, ako 35. ročného vinohradu, rastúceho na vulkanickom podloží, ktoré vzniklo zo Štiavnického stratovulkánu Sitno. Výrobca, Pivnica Ladzany je mladým rodinným vinárstvom pokračujúcim v rodinnej tradícii datovanej od roku 1749, ktorý sa rozhodol vyrábať remeselné vína, s minimálnymi zásahmi do procesu výroby vína. Našou filozofiou je spájať staré postupy s moderným spracovaním. Odmenou sú výnimočné vína so svoju nezameniteľnou chuťou.

Winefest Žilina

O Vinárstve ZÁMOCKÉ VINÁRSTVO

Rozhodli sme sa robiť víno tak, ako sa má. Z hrozna z vlastných viníc, z odrôd, ktoré patria na Slovensko a vo vlastných pivniciach. Musí byť  svieže, pekne voňať a chutiť. Keď takémuto plánu uveríme, keď ho dokážeme naplniť, ľahšie presvedčíme obchodných partnerov o našom mieste na preplnenom trhu.