winefest.sk

OSTROŽOVIČ

Víno sa rodí vo vinici, zreje v pivnici, ale pramení predovšetkým zo srdca. Naše tokajské vína z neho vyvierajú už takmer tridsať rokov; v čarovnom kúte Slovenska, vo Vinohradníckej oblasti Tokaj, kde sa dokonale snúbi bohatstvo prírody s prácou hrdých vinárov. Naša rodina sa stará o 58 hektárov rodivých vinohradov a vyrába vína najvyššej kvality. V tufových pivniciach nám zrejú tokajské výbery, ktoré víťazia v súťažiach po celom svete, ale nezabúdame ani na ľahké vína vhodné pre každú príležitosť. S našou prácou sa stretnete v reštauráciách, baroch či vinotékach, a tu, na tejto stránke, vám ponúkame výber skutočne toho najlepšieho z najlepších.

Karpatská perla

 

KARPATSKÁ PERLA je rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991. Už vo svojich začiatkoch sme vedeli, že perly sa rodia vo vinohrade. Dnes hospodárime na vyše 60 hektároch viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Naše vína odrážajú terroir vinohradov a jedinečné odrodové charakteristiky.

Pavelka a SYN

Firma Vinohradníctvo PAVELKA A SYN s.r.o sa nachádza v Malokarpatskej oblasti, ktorá je najväčšia a najvýznamnejšia oblasť na pestovanie hrozna. Hrozno sa tu pestuje viac ako 2000 rokov o čom svedčia archeologické nálezy v okolí Pezinka. Výnimočnosť tejto oblasti je, že hrozno sa pestuje na južných svahoch pohoria Malé Karpaty. Je to pásmo mierne aridné s nižším podielom zrážok 550 mm a priemernou ročnou teplotou 10 °C.

Berta

Históriu rodinnej vinárskej tradície tvoria už štyri generácie Bertovcov. Dedo nášho otca sa po nútenom presídlení z Maďarska na základe Benešových dekrétov usadil v Strekove, hoci pôvodnou cieľovou stanicou mala byť Modra. Vlak však v Modre nestál, a tak sa ako skúsený vinár ujal vedenia viníc v miestnom strekovskom družstve, kde založil aj prvú rodinnú vinicu. Otca zasvätil do tajov vinárstva už ako mladého chlapca počas letných brigád a otec neskôr zasa rovnako môjho brata Lukáša a mňa. Prvý vinohrad, v ktorom sme už od mala pomáhali aj my, bol vysadený v roku 1973.“

Zámocké vinárstvo

Rozhodli sme sa robiť víno tak, ako sa má. Z hrozna z vlastných viníc, z odrôd, ktoré patria na Slovensko a vo vlastných pivniciach. Musí byť  svieže, pekne voňať a chutiť. Keď takémuto plánu uveríme, keď ho dokážeme naplniť, ľahšie presvedčíme obchodných partnerov o našom mieste na preplnenom trhu.

.

FUndus regius

Butikové rodinné vinárstvo Fundus Regius (z lat. kráľovský pozemok) bolo založené v roku 2003. Vinárstvo sídli v obci Priekopa v Sobraneckom vinohradníckom rajóne. Ponúka vína z vlastného 15 hektárového vinohradus názvom Jacikova vinica, ktorý je výnimočný svojou polohou v blízkosti sopky Vihorlat. Pôda s vulkanickým podložím,  vysokým obsahom tufu a lávových kameňov ideálne absorbuje intenzívne slnečné žiarenie. Spolu s neustálym prúdením vetra a strmým terénom vytvára priaznivé podmienky pre pestovanie hrozna. Vinič zo sopečného podložia vstrebáva minerálne látky, ktoré dodávajú týmto vínam špecifický charakter – terroir. Na ošetrovanie viniča spoločnosť používa len ekologické postreky.  

NAŠA CESTA - Vinárstvo NICHTA

​Moju spoločnosť som založil v roku 1997, čím som nadviazal na vinársko-vinohradnícke tradície našej rodiny, ktoré siahajú do začiatku dvadsiateho storočia.

Môj prvý dotyk s vinohradníctvom je naveky spojený s dvadsaťpäť árovým vinohradom, ktorý som zdedil po dedovi a začal ho postupne zveľaďovať. Dnes sa moje vinohrady v okolí Čajkova rozprestierajú na ploche tridsiatich hektárov a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku. Milujem prácu s hroznom, ktorej sme spolu s celou rodinou zasvätili život. Som presvedčený o tom, že lásku k našej práci je na plodoch našich viníc skutočne cítiť.

Zrejme ako kroky každého začínajúceho vinára, aj tie moje viedli cez výrobu domáceho sudového vína. Vďaka týmto prvým pokusom som lepšie spoznal svoje hrozno, naučil som sa s ním narábať s úctou, poučil sa z vlastných chýb a dopracoval sa k ozajstnému vínu.

„Branislav Nichta“ , zakladateľ spoločnosti

DOMIN & KUŠICKÝ

Na začiatku bol zanietený vinár a degustátor Ing. Ján Domin a jeho sen vybudovať rodinné vinárstvo. Po mnohoročných skúsenostiach s výrobou vína za bývalého režimu a s podnikaním s bioproduktami v 90. rokoch sa začal zaoberať myšlienkou:

„Keď vinárstvo, tak ekologické…“

Tam vznikli základy našej rodinnej firmy Domin & Kušický.

Z legislatívneho hľadiska sme prešli trojročnou konverziou (prechodná doba medzi klasickým pestovaním viniča a bio pestovaním).

Pri zbere úrody žiadame certifikát bioproduktu na každú odrodu zvlášť a pri fľašovaní vína certifikát biopotraviny. Naše vína dlho vyzrievajú, vyrábame ich v čistom prostredí, bez chémie a pridaných aromatických látok. Nesú označenie „bio“, a ktoré je na zadnej etikete je deklarované znakom ekologického poľnohospodárstva Slovenskej republiky. Naše vína nechceme popisovať, musia prehovoriť samy za seba.

VINKOR

Sme rodinné vinárstvo a práve to pri produkcii nášho vína ovplyvňuje úplne všetko. Od obrábania vlastných vinohradov, cez výber kvalitnej suroviny od našich dodávateľov až po spracovanie a výrobu vína. Orientujeme sa na odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú. Pri výbere hrozna uprednostňujeme surovinu, ktorá pochádza z Malých Karpát. Hrozno z tejto oblasti má viac variácií a je plnšie.

pivnica ladzany

V roku 2015 sme kúpili 25 ha vinohrad v obci Hontianske Tesáre. Značnú časť nášho času venujeme hlavne revitalizácii tohto vinohradu, aby bola v maximálnej miere zachovaná pôvodná výsadba, nakoľko vek poskytuje vínam zaujímavé chute a mineralitu, ktorú mladý vinohrad nevie zabezpečiť. Táto poloha patrí do Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vína sú vyrábané výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch, ktoré ležia neďaleko kúpeľného mesta Dudince. Sú vyrobené z hrozna pochádzajúceho z viac, ako 35. ročného vinohradu, rastúceho na vulkanickom podloží, ktoré vzniklo zo Štiavnického stratovulkánu Sitno. Výrobca, Pivnica Ladzany je mladým rodinným vinárstvom pokračujúcim v rodinnej tradícii datovanej od roku 1749, ktorý sa rozhodol vyrábať remeselné vína, s minimálnymi zásahmi do procesu výroby vína. Našou filozofiou je spájať staré postupy s moderným spracovaním. Odmenou sú výnimočné vína so svoju nezameniteľnou chuťou.

KALINA & KINČI

Sme nové vinárstvo dvoch priateľov – nadšencov dobrého vína a pestovania hrozna. Firma vznikla v roku 2016 a nachádzame sa v Nitrianskej vinohradníckej oblasti v obci Rybník . V súčasnosti sa vlastné Vinice rozprestierajú v obci Rybník na rozlohe 22 ha a v obci Jabloňovce na rozlohe 4 ha na úpätí Štiavnických vrchov pochádzajúce zo sopečných vyvrenín, ktorých tufové a andezitové podložie dodávajú vínam špecifický charakter . Víno dorábame výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných viniciach, z ktorých zatiaľ väčšinu hrozna predávame vinárom v regióne.


Odrodová skladba pestovaného hrozna je široká: Tramín červený,
Sauvignon,Rizling rýnsky,vlašský, Frankovka modrá, Alibernet …aj
slovenské novošľachtence Noria,Milia,Dunaj. Spracovanie a výroba vína prebieha pomocou moderných technológií procesom riadeného kvasenia.