
NAŠA CESTA - Vinárstvo NICHTA
Moju spoločnosť som založil v roku 1997, čím som nadviazal na vinársko-vinohradnícke tradície našej rodiny, ktoré siahajú do začiatku dvadsiateho storočia.
Môj prvý dotyk s vinohradníctvom je naveky spojený s dvadsaťpäť árovým vinohradom, ktorý som zdedil po dedovi a začal ho postupne zveľaďovať. Dnes sa moje vinohrady v okolí Čajkova rozprestierajú na ploche tridsiatich hektárov a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku. Milujem prácu s hroznom, ktorej sme spolu s celou rodinou zasvätili život. Som presvedčený o tom, že lásku k našej práci je na plodoch našich viníc skutočne cítiť.
Zrejme ako kroky každého začínajúceho vinára, aj tie moje viedli cez výrobu domáceho sudového vína. Vďaka týmto prvým pokusom som lepšie spoznal svoje hrozno, naučil som sa s ním narábať s úctou, poučil sa z vlastných chýb a dopracoval sa k ozajstnému vínu.
„Branislav Nichta“ , zakladateľ spoločnosti

PD Mojmírovce
Vinohrady sa rozprestierajú na Nitrianskej kopcovine s južnou expozíciou v nadmorskej výške 150-170 m. Väčšina pôdy, na ktorej je vysadený vinič, je černozem na spraši. Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8 ºC. Sumár slnečného svitu za vegetáciu je 1227 hodín. Ročný úhrn zrážok je 545 mm. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon.


Berta
„Históriu rodinnej vinárskej tradície tvoria už štyri generácie Bertovcov. Dedo nášho otca sa po nútenom presídlení z Maďarska na základe Benešových dekrétov usadil v Strekove, hoci pôvodnou cieľovou stanicou mala byť Modra. Vlak však v Modre nestál, a tak sa ako skúsený vinár ujal vedenia viníc v miestnom strekovskom družstve, kde založil aj prvú rodinnú vinicu. Otca zasvätil do tajov vinárstva už ako mladého chlapca počas letných brigád a otec neskôr zasa rovnako môjho brata Lukáša a mňa. Prvý vinohrad, v ktorom sme už od mala pomáhali aj my, bol vysadený v roku 1973.“
Zámocké vinárstvo
Rozhodli sme sa robiť víno tak, ako sa má. Z hrozna z vlastných viníc, z odrôd, ktoré patria na Slovensko a vo vlastných pivniciach. Musí byť svieže, pekne voňať a chutiť. Keď takémuto plánu uveríme, keď ho dokážeme naplniť, ľahšie presvedčíme obchodných partnerov o našom mieste na preplnenom trhu.
.


FUndus regius
Butikové rodinné vinárstvo Fundus Regius (z lat. kráľovský pozemok) bolo založené v roku 2003. Vinárstvo sídli v obci Priekopa v Sobraneckom vinohradníckom rajóne. Ponúka vína z vlastného 15 hektárového vinohradus názvom Jacikova vinica, ktorý je výnimočný svojou polohou v blízkosti sopky Vihorlat. Pôda s vulkanickým podložím, vysokým obsahom tufu a lávových kameňov ideálne absorbuje intenzívne slnečné žiarenie. Spolu s neustálym prúdením vetra a strmým terénom vytvára priaznivé podmienky pre pestovanie hrozna. Vinič zo sopečného podložia vstrebáva minerálne látky, ktoré dodávajú týmto vínam špecifický charakter – terroir. Na ošetrovanie viniča spoločnosť používa len ekologické postreky.
Víno z dvora
Ako vlastne Víno z dvora vzniklo?
Našich vinárov myšlienka okamžite zaujala a radi sa k iniciatíve pridali. Dnes už značku poznajú tisícky ľudí a vína tiež nájdete v desiatkach kaviarní, reštaurácií, či hotelov po celkom Slovensku.



pivnica ladzany
KALINA & KINČI
Sme nové vinárstvo dvoch priateľov – nadšencov dobrého vína a pestovania hrozna. Firma vznikla v roku 2016 a nachádzame sa v Nitrianskej vinohradníckej oblasti v obci Rybník . V súčasnosti sa vlastné Vinice rozprestierajú v obci Rybník na rozlohe 22 ha a v obci Jabloňovce na rozlohe 4 ha na úpätí Štiavnických vrchov pochádzajúce zo sopečných vyvrenín, ktorých tufové a andezitové podložie dodávajú vínam špecifický charakter . Víno dorábame výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných viniciach, z ktorých zatiaľ väčšinu hrozna predávame vinárom v regióne.
Odrodová skladba pestovaného hrozna je široká: Tramín červený,
Sauvignon,Rizling rýnsky,vlašský, Frankovka modrá, Alibernet …aj
slovenské novošľachtence Noria,Milia,Dunaj. Spracovanie a výroba vína prebieha pomocou moderných technológií procesom riadeného kvasenia.



Viajur
ViaJur je nová cesta, ktorá rešpektuje všetky tradície vinohradníctva a vinárstva.
Kvalitné víno sa rodí vždy vo vinohradoch. Poctivá práca vinohradníka, charakter pôdy a slnečné lúče, to všetko sa spája do šťavnatých a sladkých bobúľ hrozna. Každá naša usadlosť je výnimočná a charakteristická zložením či mineralitou pôdy. Terroir každej usadlosti sa tak odzrkadľuje aj vo víne. Tak, ako je usadlosť v Svätom Jure výnimočná pre skvelé rizlingy, pre Müller Thurgau, ktorý je v tejto oblasti historicky najstaršou a zároveň najpestovanejšou odrodou, rovnako aj usadlosť Farná vyniká bielymi odrodami, ako sú Rizling vlašský, burgundské odrody, aromatický Tramín červený, ale tiež krásnymi modrými odrodami, ako sú Frankovka modrá, Dunaj či cabernetové odrody.
Murani
Naše vinohrady zapúštajú svoje korene do tufových a andezitových sopečných vyvrenín v Čajkove, na úpätí južných svahov Štiavnických vrchov. Je to magické miesto, kde sa prelínajú dva svety. Končí tu horúca – južná časť Európy (Panónska panva – Pannonicum) a Štiavnickými vrchmi sa začína chladná severná časť Európy ( Západné Karpaty – Carpaticum occidentale ), kde sa vinohrady nachádzajú už len ojedinele.
Čajkovské vína spomínal už aj Matej Bel vo svojej práci s názvom O uhorských vínach. Opísal ich ako ohnivé vína, ktoré nie sú ani prisladké, ani trpké, ale ani prislané. Obyčajne čajkovské vína vydržia dlhšie, a preto ich najradšej kupujú Kremničania, Štiavničania a Bystričania, kde sa tieto vína najviac pijú.


HR Winery
Naše vinársto a vinohrady sa nachádzajú v južno-slovenskej vinohradníckej oblasti v obci Gbelce a okolí s nádhernou polohou v údolí medzi riekami Dunajom a a Hronom, kde je pestovanie hrozna tradíciou už od pradávna a je typické pre túto oblasť. Odtiaľto pochádzajú individuálne štepy ich šírenie a aj rozvoj moderných spôsobov hospodárenia. V roku 1950 bolo založené poľnohospodárske družstvo ktoré sa zaoberalo aj pestovaním hrozna a výrobou vína. Zmena režimu sa podpísala na poklese pestovania a vinárčenia. V roku 1990 vznikol súkromný podnik ktorého majiteľom je pán Ing. Róbert Halász. Začalo sa obnovovanie a rozširovanie vinohradníctva. Vinárstvo bolo v roku 2012 zrekonštruované a rozšírené, vybavené modernou technológiou, ktorá umožnila realizáciu sledovaného cieľa. Vinárstvo Výroba vína prebieha za pomoci najmodernejšej technlógie reduktívnou metódou. Cieľom tejto metódy, chladenia a riadeného kvasenia je zachovanie typickej arómy a chuti pri každej odrode.

Adam sýkora
Vinárstvo Sykora Fine Wines sa nachádza v srdci Malých Karpát, v malebnej vinohradníckej dedinke Limbach. Sme malá vinárska spoločnosť a našou pasiou je vytvárať najlepšie vína, aké nám poskytuje podnebie Slovenska.
Našu spoločnosť vedieme s láskou k vínu, kde je samozrejmosťou stretávať sa s Vami osobne. „Milujeme rozprávať sa deliť a sa o vinárske zážitky.“ Každý rok nájdete u nás niečo nové, netradičné.
VINKOR
O VINÁRSTVE VINKOR
Sme rodinné vinárstvo, a práve to pri produkcii nášho vína ovplyvňuje úplne všetko. Od obrábania vlastných vinohradov, cez výber kvalitnej suroviny od našich dodávateľov až po spracovanie a výrobu vína. Orientujeme sa na odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú. Pri výbere hrozna uprednostňujeme surovinu, ktorá pochádza z Malých Karpát. Hrozno z tejto oblasti má viac variácií a je plnšie.



Maťas
Majiteľom vinárstva je Ján Maťas, ktorý študoval vinárstvo v Modre. Pôvodom z regiónu, „kde sa pestujú zemiaky a obilie, bolo spoznávanie vinárstva v skutku exotikou“ spomína. „V druhom ročníku sme na praxi ochutnali našu, bielu korenistú odrodu Devín. Bol skvelý a jeho chuť si pamätám doteraz. Bol to ten moment, ktorý mi otvoril oči a zvolil cestu vína“.
Počas strednej a vysokej školy študoval výrobu vína a management v praxi počas dvoch rokov najprv v USA a potom rok v Rakúsku. Študium ukončil ako Ing. na Mendlovej Univerzite v Brne.
Chateau grand bari
Môžeme hovoriť o šťastí, že máme Vinohradnícku oblasť Tokaj. Je malá, ale je jednou z piatich oblastí na svete, kde sa darí dopestovať vínnu révu, na výrobu prírodne sladkých vín. Po dobití Panónie vinič (furmint) zo sebou doniesli Rimania. Na základe archívnych dokumentov sa dozvedáme, že onedlho začali víno vyhľadávať kráľovské dvory a kniežactvá pre výnimočnú chuť a iné prednosti. Postupom času sa pitie Tokaja stalo vo vyšších kruhoch vecou prestíže. Tento výnimočný nápoj užívali ľudia na pozdvihnutie ducha, ale i na upevňovanie zdravia. Má povesť ako výborné afrodiziakum, priaznivo pôsobí na plodnosť, zvyšuje sexuálnu vitalitu a potenciu. Je láskavé a plodí lásku.
Je vznešené a tajomné….
Na zdravie!



Víno Rariga
Našou hlavnou odrodou, na ktorú nedáme dopustiť, je Rizling rýnsky. A preto pri ochutnávke našich vín určite nevynechajte práve bohato oceňované Rizlingy.
Našim cieľom je vyrábať v menšom množstve, ale zato kvalitne. Túto teóriu dokazuje množstvo získaných medailí na viacerých väčších výstavách zvučných mien ako Vinoforum, Vínne trhy Pezinok či Vitis Aurea Modra. Ročná produkcia nášho vinárstva Víno Rariga dosahuje 45 tisíc fliaš a je určená pre vinotéky, gastronomické zariadenia a samozrejme pre milovníkov vína.