winefest.sk

AUTENTICKé VíNA, KTORé V SEBE ZHŔŇAJú
OZAJSTNé HODNOTY NAšICH VINOHRADOV,
POKORNú PRáCU A VIERU VINáRA
A PESTOVATEĽA HROZNA

„Históriu rodinnej vinárskej tradície tvoria už štyri generácie Bertovcov.

Dedo nášho otca sa po nútenom presídlení z Maďarska na základe Benešových dekrétov usadil v Strekove, hoci pôvodnou cieľovou stanicou mala byť Modra. Vlak však v Modre nestál, a tak sa ako skúsený vinár ujal vedenia viníc v miestnom strekovskom družstve, kde založil aj prvú rodinnú vinicu. Otca zasvätil do tajov vinárstva už ako mladého chlapca počas letných brigád a otec neskôr zasa rovnako môjho brata Lukáša a mňa. Prvý vinohrad, v ktorom sme už od mala pomáhali aj my, bol vysadený v roku 1973.“

NAŠA CESTA – Vinárstvo NICHTA

Moju spoločnosť som založil v roku 1997, čím som nadviazal na vinársko-vinohradnícke tradície našej rodiny, ktoré siahajú do začiatku dvadsiateho storočia.

Môj prvý dotyk s vinohradníctvom je naveky spojený s dvadsaťpäť árovým vinohradom, ktorý som zdedil po dedovi a začal ho postupne zveľaďovať. Dnes sa moje vinohrady v okolí Čajkova rozprestierajú na ploche tridsiatich hektárov a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku. Milujem prácu s hroznom, ktorej sme spolu s celou rodinou zasvätili život. Som presvedčený o tom, že lásku k našej práci je na plodoch našich viníc skutočne cítiť.

Zrejme ako kroky každého začínajúceho vinára, aj tie moje viedli cez výrobu domáceho sudového vína. Vďaka týmto prvým pokusom som lepšie spoznal svoje hrozno, naučil som sa s ním narábať s úctou, poučil sa z vlastných chýb a dopracoval sa k ozajstnému vínu. „Branislav Nichta“ , zakladateľ spoločnosti

Na začiatku bol zanietený vinár a degustátor Ing. Ján Domin a jeho sen vybudovať rodinné vinárstvo. Po mnohoročných skúsenostiach s výrobou vína za bývalého režimu a s podnikaním s bioproduktami v 90. rokoch sa začal zaoberať myšlienkou:

„Keď vinárstvo, tak ekologické…“

Tam vznikli základy našej rodinnej firmy Domin & Kušický.

Z legislatívneho hľadiska sme prešli trojročnou konverziou (prechodná doba medzi klasickým pestovaním viniča a bio pestovaním).

Pri zbere úrody žiadame certifikát bioproduktu na každú odrodu zvlášť a pri fľašovaní vína certifikát biopotraviny. Naše vína dlho vyzrievajú, vyrábame ich v čistom prostredí, bez chémie a pridaných aromatických látok. Nesú označenie „bio“, a ktoré je na zadnej etikete je deklarované znakom ekologického poľnohospodárstva Slovenskej republiky. Naše vína nechceme popisovať, musia prehovoriť samy za seba.

O VINÁRSTVE VINKOR

 

Sme rodinné vinárstvo a práve to pri produkcii nášho vína ovplyvňuje úplne všetko. Od obrábania vlastných vinohradov, cez výber kvalitnej suroviny od našich dodávateľov až po spracovanie a výrobu vína. Orientujeme sa na odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú. Pri výbere hrozna uprednostňujeme surovinu, ktorá pochádza z Malých Karpát. Hrozno z tejto oblasti má viac variácií a je plnšie.

Pivnica Ladzany

V roku 2015 sme kúpili 25 ha vinohrad v obci Hontianske Tesáre. Značnú časť nášho času venujeme hlavne revitalizácii tohto vinohradu, aby bola v maximálnej miere zachovaná pôvodná výsadba, nakoľko vek poskytuje vínam zaujímavé chute a mineralitu, ktorú mladý vinohrad nevie zabezpečiť.

Táto poloha patrí do Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vína sú vyrábané výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch, ktoré ležia neďaleko kúpeľného mesta Dudince. Sú vyrobené z hrozna pochádzajúceho z viac, ako 35. ročného vinohradu, rastúceho na vulkanickom podloží, ktoré vzniklo zo Štiavnického stratovulkánu Sitno.

Výrobca, Pivnica Ladzany je mladým rodinným vinárstvom pokračujúcim v rodinnej tradícii datovanej od roku 1749, ktorý sa rozhodol vyrábať remeselné vína, s minimálnymi zásahmi do procesu výroby vína.

Našou filozofiou je spájať staré postupy s moderným spracovaním. Odmenou sú výnimočné vína so svoju nezameniteľnou chuťou.