
O Vinárstve NICHTA
Môj prvý dotyk s vinohradníctvom je naveky spojený s dvadsaťpäť árovým vinohradom, ktorý som zdedil po dedovi a začal ho postupne zveľaďovať. Dnes sa moje vinohrady v okolí Čajkova rozprestierajú na ploche tridsiatich hektárov a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku. Milujem prácu s hroznom, ktorej sme spolu s celou rodinou zasvätili život. Som presvedčený o tom, že lásku k našej práci je na plodoch našich viníc skutočne cítiť.
Zrejme ako kroky každého začínajúceho vinára, aj tie moje viedli cez výrobu domáceho sudového vína. Vďaka týmto prvým pokusom som lepšie spoznal svoje hrozno, naučil som sa s ním narábať s úctou, poučil sa z vlastných chýb a dopracoval sa k ozajstnému vínu.
„Branislav Nichta“ , zakladateľ spoločnosti

O Vinárstve FRTUS
Vieme, že naše víno nie je pre každého. Ľudia, ktorým bude chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom. Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že to víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter vína, u nás také niečo nepripadá do úvahy. Jednoducho hľadáme ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca.“

O Vinárstve HACAJ – BOBULLES
Hacajom v roku 2019, aby sme spoločne pokračovali v rodinnej tradícii výroby šumivých vín klasickou šampanskou metódou druhotného kvasenia vo fľaši (méthode classique), pričom otec s výrobou začal už v roku 2000 ako spoluzakladateľ firmy HACAJ s.r.o. Preto naše vinárstvo nesie meno Bobulles, z francúzskeho bulles, čiže bublinky. Našou snahou je vytvoriť paletu sektov, ktoré sa kvalitou vyrovnajú známym francúzskym šampanským vínam. Pestujeme a spracovávame o.i. aj hrozno odrôd typických pre šumivé vína ako je Rulandské modré a Chardonnay, z iných odrôd napr. Rizling rýnsky.

O Vinárstve VINOJEK
Sme malá rodinná firma, so sídlom vo Zvolene, ktorá vznikla v roku 1992. Objemom výroby sa zaraďujeme medzi menšie vinárske firmy, čo nám umožňuje zamerať sa na kvalitu produkovaných vín. Výnimočná poloha vinohradov (na náhornej vrchovine Krupinskej planiny) a redukcia úrody umožňuje pestovať hrozno dosahujúce prirodzene vysoké hodnoty cukornatosti, takže nie je potrebné mušty docukrovať. Odborníci nazývajú túto oblasť ako „Malý Tokaj“.

O Vinárstve FUNDUS REGIUS

O Vinárstve CHATEAU MALANTA
je malé rodinné vinárstvo bratov Petra a Jozefa Czakových z malebnej obce pod Zoborom, Nitrianskych Hrnčiaroviec, ktorá patrí do Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Za zrodom vinárstva sa ukrýva dlhá rodinná tradícia, no predovšetkým starý otec, ktorý súrodencov viedol k pestovaniu viniča, výrobe vína a k vinárstvu. Ako vravieval: „…víno je vlastne slnko ukryté vo fľaši“. V súčasnosti sa vlastné vinice rozprestierajú na rozlohe asi 1 ha, no nepokryjú množstvom hrozna našu potrebu na samotnú výrobu vína, a preto hrozno starostlivo vyberáme a nakupujeme len z oblastí, ktoré majú vhodné podmienky na jeho pestovanie a ktoré vínu dodávajú špecifické vlastnosti daného regiónu. Víno dorábame výlučne z hrozna pestovaného na Slovensku!

O Vinárstve MAŤAS
Majiteľom vinárstva je Ján Maťas, ktorý študoval vinárstvo v Modre. Pôvodom z regiónu, „kde sa pestujú zemiaky a obilie, bolo spoznávanie vinárstva v skutku exotikou“ spomína. „V druhom ročníku sme na praxi ochutnali našu, bielu korenistú odrodu Devín. Bol skvelý a jeho chuť si pamätám doteraz. Bol to ten moment, ktorý mi otvoril oči a zvolil cestu vína“.
Počas strednej a vysokej školy študoval výrobu vína a management v praxi počas dvoch rokov najprv v USA a potom rok v Rakúsku. Študium ukončil ako Ing. na Mendlovej Univerzite v Brne.

O Vinárstve PIVNICA LADZANY
V roku 2015 sme kúpili 25 ha vinohrad v obci Hontianske Tesáre. Značnú časť nášho času venujeme hlavne revitalizácii tohto vinohradu, aby bola v maximálnej miere zachovaná pôvodná výsadba, nakoľko vek poskytuje vínam zaujímavé chute a mineralitu, ktorú mladý vinohrad nevie zabezpečiť. Táto poloha patrí do Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vína sú vyrábané výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch, ktoré ležia neďaleko kúpeľného mesta Dudince. Sú vyrobené z hrozna pochádzajúceho z viac, ako 35. ročného vinohradu, rastúceho na vulkanickom podloží, ktoré vzniklo zo Štiavnického stratovulkánu Sitno. Výrobca, Pivnica Ladzany je mladým rodinným vinárstvom pokračujúcim v rodinnej tradícii datovanej od roku 1749, ktorý sa rozhodol vyrábať remeselné vína, s minimálnymi zásahmi do procesu výroby vína. Našou filozofiou je spájať staré postupy s moderným spracovaním. Odmenou sú výnimočné vína so svoju nezameniteľnou chuťou.

O Vinárstve VINKOR
Sme rodinné vinárstvo, a práve to pri produkcii nášho vína ovplyvňuje úplne všetko. Od obrábania vlastných vinohradov, cez výber kvalitnej suroviny od našich dodávateľov až po spracovanie a výrobu vína. Orientujeme sa na odrody, ktorým miestne pôdne a klimatické podmienky najviac vyhovujú. Pri výbere hrozna uprednostňujeme surovinu, ktorá pochádza z Malých Karpát. Hrozno z tejto oblasti má viac variácií a je plnšie.

A ďalší…
- Sykora Fine Wines
- Víno Kmeťo
- Vinodol Winery
- Csernus
- Bóna Winery
- Víno Igar
- Karpatská Perla
- Víno z dvora
- Vinárstvo Krmeš
- Chateau Grand Bari
