winefest.sk

O Vinárstve KARPATSKÁ PERLA

KARPATSKÁ PERLA je rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci v roku 1991. Už vo svojich začiatkoch sme vedeli, že perly sa rodia vo vinohrade. Dnes hospodárime na vyše 60 hektároch viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Naše vína odrážajú terroir vinohradov a jedinečné odrodové charakteristiky.

O Vinárstve Vinkor

Príbeh nášho vinárstva je spätý s obcou Vinosady, nachádzajúcej sa na úpätí Malých Karpát. Prelomovým rokom bol pre nás rok 2006, keď sa v našej pivnici zrodilo prvé odrodové víno s jedinečnou etiketou. V súčasnosti obrábame 5 ha vlastných vinohradov. Ročná produkcia vína je 40 000 fliaš, pričom využívame technológiu riadeného kvasenia.

Kvalitu práce odzrkadľujú aj úspechy na medzinárodných súťažiach a naše vína sú zaraďované medzi 100 najlepších vín v Národnom salóne vín SR.

O Vinárstve Velkeer

Teplé letné dni, dlhé vegetačné obdobie a výnimočné zloženie pôdy nám vo vinárstve VELKEER pomáha každoročne vytvárať tie najkrajšie vína zo svahov Nitranskej pahorkatiny.
Nás najstarší vinohrad (hon Kántorov vinohrad)bol vysadený v roku 1973 s ucelenou plochou Rizlingu Vlašského. V roku 2005 sme tento vinohrad obnovili, keď sme vysadili Rizling Rýnsky a následne Sauvignon blanc. 

O Vinárstve BERTA

„Históriu rodinnej vinárskej tradície tvoria už štyri generácie Bertovcov.

Dedo nášho otca sa po nútenom presídlení z Maďarska na základe Benešových dekrétov usadil v Strekove, hoci pôvodnou cieľovou stanicou mala byť Modra. Vlak však v Modre nestál, a tak sa ako skúsený vinár ujal vedenia viníc v miestnom strekovskom družstve, kde založil aj prvú rodinnú vinicu. Otca zasvätil do tajov vinárstva už ako mladého chlapca počas letných brigád a otec neskôr zasa rovnako môjho brata Lukáša a mňa. Prvý vinohrad, v ktorom sme už od mala pomáhali aj my, bol vysadený v roku 1973.“

O Vinárstve PD MOJMÍROVCE

Vinohrady sa rozprestierajú na Nitrianskej kopcovine s južnou expozíciou v nadmorskej výške 150-170 m. Väčšina pôdy, na ktorej je vysadený vinič, je černozem na spraši. Plochy viniča patria do teplej klimatickej oblasti s priemernou ročnou teplotou 9,8 ºC. Sumár slnečného svitu za vegetáciu je 1227 hodín. Ročný úhrn zrážok je 545 mm. Zo súčasnej plochy 155 ha má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon.

Winefest PD Mojmirovce

O Vinárstve Chowaniec & Krajčírovič

Naša firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roku 2001 spojením dvoch vinárov – Petra Chowanieca, známeho na trhu kolekciou odrodových vín ročníka 2000 a Juraja Krajčíroviča, vinohradníka a vinára produkujúceho sudové vína vynikajúcej kvality.

V roku 2012 nás opustil a do vinárskeho neba navždy odišiel Juraj Krajčírovič. Jeho miesto vo firme prevzala dcéra Janka Krajčírovičová.

Naďalej cieľavedome budujeme  spoločnú prevádzku zameranú na výrobu odrodových vín, s dôrazom na využitie domácej suroviny zo Svätého Jura.

 

O Vinárstve Muráni Víno Čajkov

Mohutný vulkán SITNO vyvrhol jedného dňa zo stredu zeme na povrch mračná sopečného popola a horúcej lávy, ktoré sa zmenili na mäkký tuf a tvrdý andezit. Schoval do nich vzácne poklady, bohaté žily drahých kovov a vzácnych kameňov. Stvoril tak jedinečný pôdny profil Terroir TEKOV a predurčil tak charakter naších vín. Vinič je náš pracovný nástroj, pomocou ktorého tvoríme vína…

O Vinárstve NICHTA

Môj prvý dotyk s vinohradníctvom je naveky spojený s dvadsaťpäť árovým vinohradom, ktorý som zdedil po dedovi a začal ho postupne zveľaďovať. Dnes sa moje vinohrady v okolí Čajkova rozprestierajú na ploche tridsiatich hektárov a ich hrozno patrí medzi to najkvalitnejšie na Slovensku. Milujem prácu s hroznom, ktorej sme spolu s celou rodinou zasvätili život. Som presvedčený o tom, že lásku k našej práci je na plodoch našich viníc skutočne cítiť.

Zrejme ako kroky každého začínajúceho vinára, aj tie moje viedli cez výrobu domáceho sudového vína. Vďaka týmto prvým pokusom som lepšie spoznal svoje hrozno, naučil som sa s ním narábať s úctou, poučil sa z vlastných chýb a dopracoval sa k ozajstnému vínu.

„Branislav Nichta“ , zakladateľ spoločnosti

 

O Vinárstve WINTERBERG

Vinárstvo Winterberg bolo založené v Skalici v roku 2012. Listinné dokumenty dokazujú, že v lokalite, ktorá sa vtedy nazývala nemeckým menom Winterberg, už v roku 1581 občania kráľovského mesta Skalica obhospodarovali vinohrady. Tento názov v pozmenenej podobe pretrváva dodnes, keď sa svah, na ktorom sa stále nachádzajú vinice, nazýva Vintoperk. Z úcty k vinohradníckej tradícii v skalickom regióne a pre zvýšenie prestíže tohto krásneho kraja, sme sa rozhodli pomenovať naše vinárstvo práve týmto historickým menom, Winterberg.
Winterberg-winefestzilina

O Vinárstve KMEŤO

 

Naše rodinné vinárstvo Víno Kmeťo,  založil v roku 1989 Jozef Kmeťo st. Obrábaním prvých zdedených vinohradov, vznikalo prvé víno, ktoré si našlo cestu k prvým zákazníkom. V súčasti už víno vyrába so svojim synom Jozefom Kmeťom ml., ktorý vniesol do vinárstva novšie a modernejšie poznatky.

V súčasnosti obrábame 5,5 ha vlastných vinohradov. Všetky naše vinohrady sú situované v modranskom rajóne.

Od roku 2007 sme sa zamerali na výsadbu nových slovenských odrôd. Postupne sme vysadili Devín, Dunaj, Hron, Torysu, Rosu. Okrem novošľachtencov počas neustálej obnovy vinohradov sme vysadili aj Chardonnay, Sauvignon blanc, Rizling rýnsky, Hibernal.

O Vinárstve GRAND BARI

Môžeme hovoriť o šťastí, že máme Vinohradnícku oblasť Tokaj. Je malá, ale je jednou z piatich oblastí na svete, kde sa darí dopestovať vínnu révu, na výrobu prírodne sladkých vín. Po dobití Panónie vinič (furmint) zo sebou doniesli Rimania. Na základe archívnych dokumentov sa dozvedáme, že onedlho začali víno vyhľadávať kráľovské dvory a kniežactvá pre výnimočnú chuť a iné prednosti. Postupom času sa pitie Tokaja stalo vo vyšších kruhoch vecou prestíže. Tento výnimočný nápoj užívali ľudia na pozdvihnutie ducha, ale i na upevňovanie zdravia. Má povesť ako výborné afrodiziakum, priaznivo pôsobí na plodnosť, zvyšuje sexuálnu vitalitu a potenciu. Je láskavé a plodí lásku.

Je vznešené a tajomné….
Na zdravie!

O Vinárstve FRTUS 

Vieme, že naše víno nie je pre každého. Ľudia, ktorým bude chutiť, sú pre nás tí originálni ľudia a my urobíme všetko preto, aby mali vzťah k značke a k nám vinárom. Aby nás ako tvorcov spoznali, zdieľali s nami výrobu a verili nám. Verili, že to víno robíme s najlepším vedomím a svedomím, že sa ho nesnažíme oklamať ničím, čo by narušilo charakter vína, u nás také niečo nepripadá do úvahy. Jednoducho hľadáme ľudí, ktorí si vážia samých seba a chápu, že na to, aby sme niečo vyrobili, musíme vyvinúť enormné úsilie z úprimného srdca.“

O Vinárstve HACAJ – BOBULLES

Hacajom v roku 2019, aby sme spoločne pokračovali v rodinnej tradícii výroby šumivých vín klasickou šampanskou metódou druhotného kvasenia vo fľaši (méthode classique), pričom otec s výrobou začal už v roku 2000 ako spoluzakladateľ firmy HACAJ s.r.o. Preto naše vinárstvo nesie meno Bobulles, z francúzskeho bulles, čiže bublinky. Našou snahou je vytvoriť paletu sektov, ktoré sa kvalitou vyrovnajú známym francúzskym šampanským vínam. Pestujeme a spracovávame o.i. aj hrozno odrôd typických pre šumivé vína ako je Rulandské modré a Chardonnay, z iných odrôd napr. Rizling rýnsky.

O Vinárstve VINOJEK

Sme malá rodinná firma, so sídlom vo Zvolene, ktorá vznikla v roku 1992. Objemom výroby sa zaraďujeme medzi menšie vinárske firmy, čo nám umožňuje zamerať sa na kvalitu produkovaných vín. Výnimočná poloha vinohradov (na náhornej vrchovine Krupinskej planiny) a redukcia úrody umožňuje pestovať hrozno dosahujúce prirodzene vysoké hodnoty cukornatosti, takže nie je potrebné mušty docukrovať. Odborníci nazývajú túto oblasť ako „Malý Tokaj“.

O Vinárstve DUBOVSKÝ & GRANČIČ 

Náš život je víno.

Motto, heslo, filozofia …

Vinárstvo Dubovský & Grančič – Vinohradnícka história oboch našich rodín siaha až do roku 1677, kedy sa narodil prapraprastarý otec prababky Grančičovej. Tá sa v roku 1921 vydala za Jána Grančiča, čím sa spojili dva takmer bezvýznamné ale pracovité rody. Dnes sme 8. generácia vychádzajúca z tejto tradície. 

 

O Vinárstve VÍNO Z DVORA

Príbeh značky Víno z Dvora je veľmi jednoduchý. Slovensko je úžasná krajina s obrovským potenciálom tvoriť krásne, odrodové vína. Našou snahou bolo dať týmto vínam príbeh, výhodu, ktorá ich uprednostní pred tisíckami importovaných zahraničných značiek. Víno z dvora je výhradne tvorené drobnými vinármi s vlastnými vinohradmi, ktorí víno robia srdcom a robia ho poctivo.

Našich vinárov myšlienka okamžite zaujala a radi sa k iniciatíve pridali. Dnes už značku poznajú tisícky ľudí a vína tiež nájdete v desiatkach kaviarní, reštaurácií či hotelov po celom Slovensku.

O Vinárstve FUNDUS REGIUS

 
Butikové rodinné vinárstvo Fundus Regius (z lat. kráľovský pozemok) bolo založené v roku 2003. Vinárstvo sídli v obci Priekopa v Sobraneckom vinohradníckom rajóne. Ponúka vína z vlastného 15 hektárového vinohradus názvom Jacikova vinica, ktorý je výnimočný svojou polohou v blízkosti sopky Vihorlat. Pôda s vulkanickým podložím,  vysokým obsahom tufu a lávových kameňov ideálne absorbuje intenzívne slnečné žiarenie. Spolu s neustálym prúdením vetra a strmým terénom vytvára priaznivé podmienky pre pestovanie hrozna. Vinič zo sopečného podložia vstrebáva minerálne látky, ktoré dodávajú týmto vínam špecifický charakter – terroir. Na ošetrovanie viniča spoločnosť používa len ekologické postreky.  
Winefest Žilina

O Vinárstve RARIGA

Našou hlavnou odrodou, na ktorú nedáme dopustiť, je Rizling rýnsky. A preto pri ochutnávke našich vín určite nevynechajte práve bohato oceňované Rizlingy.

Našim cieľom je vyrábať v menšom množstve, ale zato kvalitne. Túto teóriu dokazuje množstvo získaných medailí na viacerých väčších výstavách zvučných mien ako Vinoforum, Vínne trhy Pezinok či Vitis Aurea Modra. Ročná produkcia nášho vinárstva Víno Rariga dosahuje 45 tisíc fliaš a je určená pre vinotéky, gastronomické zariadenia a samozrejme pre milovníkov vína.

O Vinárstve CHATEAU MALANTA

je malé rodinné vinárstvo bratov Petra a Jozefa Czakových z malebnej obce pod Zoborom, Nitrianskych Hrnčiaroviec, ktorá patrí do Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Za zrodom vinárstva sa ukrýva dlhá rodinná tradícia, no predovšetkým starý otec, ktorý súrodencov viedol k pestovaniu viniča, výrobe vína a k vinárstvu. Ako vravieval: „…víno je vlastne slnko ukryté vo fľaši“. V súčasnosti sa vlastné vinice rozprestierajú na rozlohe asi 1 ha, no nepokryjú množstvom hrozna našu potrebu na samotnú výrobu vína, a preto hrozno starostlivo vyberáme a nakupujeme len z oblastí, ktoré majú vhodné podmienky na jeho pestovanie a ktoré vínu dodávajú špecifické vlastnosti daného regiónu. Víno dorábame výlučne z hrozna pestovaného na Slovensku!

O Vinárstve MAŤAS

Majiteľom vinárstva je Ján Maťas, ktorý študoval vinárstvo v Modre. Pôvodom z regiónu, „kde sa pestujú zemiaky a obilie, bolo spoznávanie vinárstva v skutku exotikou“ spomína. „V druhom ročníku sme na praxi ochutnali našu, bielu korenistú odrodu Devín. Bol skvelý a jeho chuť si pamätám doteraz. Bol to ten moment, ktorý mi otvoril oči a zvolil cestu vína“.

Počas strednej a vysokej školy študoval výrobu vína a management v praxi počas dvoch rokov najprv v USA a potom rok v Rakúsku. Študium ukončil ako Ing. na Mendlovej Univerzite v Brne. 

Maťas_Winefest Žilina

O Vinárstve PIVNICA LADZANY

V roku 2015 sme kúpili 25 ha vinohrad v obci Hontianske Tesáre. Značnú časť nášho času venujeme hlavne revitalizácii tohto vinohradu, aby bola v maximálnej miere zachovaná pôvodná výsadba, nakoľko vek poskytuje vínam zaujímavé chute a mineralitu, ktorú mladý vinohrad nevie zabezpečiť. Táto poloha patrí do Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti. Vína sú vyrábané výlučne z hrozna dopestovaného vo vlastných vinohradoch, ktoré ležia neďaleko kúpeľného mesta Dudince. Sú vyrobené z hrozna pochádzajúceho z viac, ako 35. ročného vinohradu, rastúceho na vulkanickom podloží, ktoré vzniklo zo Štiavnického stratovulkánu Sitno. Výrobca, Pivnica Ladzany je mladým rodinným vinárstvom pokračujúcim v rodinnej tradícii datovanej od roku 1749, ktorý sa rozhodol vyrábať remeselné vína, s minimálnymi zásahmi do procesu výroby vína. Našou filozofiou je spájať staré postupy s moderným spracovaním. Odmenou sú výnimočné vína so svoju nezameniteľnou chuťou.